Kontaktuppgifter
Kundtjänst:
Kuopio Info
Tfn: (avgiftsfritt nummer)
0 800 182 050
Gatuadress:
Kauppakatu 45
Postadress:
P.O. Box 228, 70101 KUOPIO
E-post:
palveluneuvonta (at) kuopio.fi
Öppettider veckodagar: 8.00‒15.00

KUOPIO ‒ en modern stad i utveckling


Kuopio är ett modernt ekonomiskt utvecklingscentrum för östra Finland. Staden är ett av landets kunskapscentra och har ett av de största universiteten i Finland. 

Kuopio och dess vetenskapspark är ett centrum för hälsa, miljö och välbefinnande som vunnit såväl nationellt som internationellt erkännande. Här finns en samlad expertis som understöds av informations- och kommunikationsteknik.

Kuopio är den 9. största staden i Finland med  118 000 invånare. Sammanlagt bor 600 000 personer i Kuopio-området. Kuopio grundades 1775. Cirka 2 700 personer med utländsk härkomst bor i Kuopio, vilket utgör 2,4 % av befolkningen (2015). Den utländska befolkningen omfattar 90 olika nationaliteter.

Kuopios har en idealisk geografisk placering. Det finns bra och väl utbyggda kommunikationer oavsett om du åker tåg eller bil. Det tar bara 45 minuter att flyga från Helsingfors till Kuopio.

Bo nära naturen


Kuopio är en stad som ligger mitt i en vacker och oförstörd natur. Naturen erbjuder en trevlig miljö för boende och fritidsaktiviteter, och är även en stor turistattraktion.

I fråga om livskvalitet så ligger Kuopio främst bland finska städer. Du kan enkelt infria din dröm om att bo vid en sjö, men ändå ha nära till allt. Vacker natur och en behaglig boendemiljö med enastående service gör Kuopio till en plats där det är attraktivt att bo. Det som är utmärkande för det kuopioska landskapet är vatten, en rik flora och mjuka kullar ‒ väsentliga kännetecken på en vacker natur.

Staden omges av Kallavesi-sjön och det varierade Puijo-området, fin lövskog och dammar i olika delar av staden ‒ detta är några av de mest välkända natursärdragen i Kuopio.

Evenemangsstaden


Kuopio är berömt för alla sina evenemang och omtalas både som ett vitalt sportcentrum och en stad med mycket kultur.

Kuopio har många kännemärken som är något extra och som är välkända såväl inom som utom landet. Det mest legendariska landmärkena är Puijo-tornet och marknadsplatsen.

Kuopio är välkänt för flera evenemang som Kuopio Dance Festival, Finland Ice Marathon och många andra begivenheter av olika slag. Gallerier och museer har mycket att erbjuda och i Kuopio kan du även gå på sommarteater, cirkusföreställning och dansuppvisning. Utöver detta erbjuds många kulturevenemang under hela året, t.ex. på Kuopio Music Centre, museer, utställningar och teatrar.

Turismen spelar en viktig roll för Kuopios ekonomi. Rauhalahti Resort är ett exempel på proffsig turism i Kuopio. Här hittar du den femstjärniga campinganläggningen Rauhalahti Holiday Centre. Dessutom erbjuder Rauhalahti Resort boende av hög kvalitet.

Du hittar alla evenemang i Kuopio och dess omgivningar i Kuopio Info. Mer information om aktiviteter, evenemang och sevärdheter finns i Visit Lakeland.

Företagande i Kuopio


En sådan här växande stad i utveckling tillhandahåller en utmärkt affärsmiljö för företag som arbetar globalt och lokalt, t.ex. inom avancerad teknik, metall, livsmedel, träförädling, fartyg samt service och handel.

Här byggs löpande nya affärsfastigheter. Kuopio skapar möjligheter för företagande, t.ex. genom att etablera nya affärsområden i östra Kuopio.

Kuopio Innovation Ltd samordnar det nationella samlade programmet för hälsa och välbefinnande. Kunskapscentrumprogrammet främjar samarbete mellan företag och forskning för att skapa nya affärsmöjligheter inom hälsa, miljö och välbefinnande.

Kuopio ‒ utbildningsstaden


I Kuopio finns utmärkta studiemöjligheter ‒ från högkvalitativ grundutbildning till internationellt erkända Masters- och doktorsutbildningar.

Här tillhandahålls inte bara utbildning på grundskole- och gymnasienivå som kommunen ansvarar för, utan det finns också ett brett utbud av andra utbildningsinstitutioner som erbjuder studiemöjligheter.

För högre utbildning finns University of Eastern Finland, Savonia University of Applied Sciences och HUMAK University of Applied Sciences, Kuopio campus. Savo Vocational College är en gymnasieskola för yrkes- och vuxenutbildning.

Det finns många andra utbildningsmöjligheter i Kuopio, både för ungdomar och vuxna. Du kan gå en kurs på Kuopios vuxenskola, gå en öppen kurs eller sommarkurs på universitetet eller UAS (Open University of Applied Sciences). Kuopio stad ansvarar för grundskoleutbildningen och den allmänna gymnasieutbildningen. 

KUOPIO I SIFFROR

  • Finlands 9. största stad
  • Grundades 1775
  • Befolkning i Kuopio 118 000
  • Total area 4 320 km2

LÄNKAR